Frågor och svar om menstruation

6 May 2007, 09:00 65
Tjej, 14 år
Question


hej jag är en tjej på 14år som inte fått mens ännu är det nått fel på mig?

Svar

Nej, det är säkert inget fel på dig. Det kan variera ganska mycket i ålder när mensen kommer igång. En del tjejer kan vara 10 år och ända upp emot 16- 17 år. Utvecklingen av kroppen går i olika steg kan man säga. Bla så utvecklas brösten, hårväxt i armhålan och underlivet. Sedan så får man en flytning från underlivet, vitaktig. Kan ibland vara lite brunaktig. Sedan kommer blödningen igång så småningom.
Jag tycker att du ska fråga din mamma om du har möjlighet till det, hur gammal hon var när mensen startade hos henne. För det kan ge dig en liten vägledning. Om du fortfarande är bekymrad så kan du vända dig till skolsköterskan eller ungdomsmottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar