Frågor och svar om p-piller

7 May 2007, 10:00 149
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har en fråga om P-piller. Jag slutade med p-piller på grund av en längre utlandsvistelse. Men när jag kom hem igen började jag igen. Jag började att äta p-piller på en torsdag vilket jag tycker är lite krångligt. Måste alltid trippelkolla att jag tar rätt piller. Vill därför ta första pillret på en måndag. Min fråga är då hur jag gör?. Kan jag strunta i att ta de fyra sista pillrerna och sen börja måndagen därpå? Är jag skyddad under den tiden eller måste vi skydda oss med kondom?

Svar

För att ändra blödningsdag till en annan veckodag, kan den nästkommande tablettfria perioden förkortas med önskat antal dagar. Alltså kan du göra uppehåll några dagar och börja på en ny karta på måndagen. Ju kortare uppehåll ,desto större risk att blödningen uteblir och att stänkblödningar kan bli under nästkommande karta. Men det är bara att fortsätta med p-pillret som vanligt, så rättar detta till sig av sig själv. Skydd har du hela tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar