Frågor och svar om p-plåster

25 May 2007, 10:00 208
Tjej, 18 år
Question


Hej, jag undrar vad en vaginaring är för något. Har försökt leta på jätte många ställen men hittar ingen beskrivning till detta. Jag förstår att man har det i slidan men vad hjälper det mot och hur sätter man in det osv om man nu ska göra det , tacksam för snabbt svar.

Svar

Jag tror att du menar vaginalringen som heter Nuvaring. Det är ett preventivmedel. Ungefär som p-piller. Men det är en lägre dos av hormonerna östrogen och gestagen. Nuvaringen sätts in i slidan och används i 3 veckor, sedan tas den bort och man är utan ring 1 vecka då mensen kommer. Skyddat för graviditet även vid uppehållet. Sedan tas en ny ring och förs upp i slidan, ungefär som att sätta in en tampong.
Fördelarna är att man minskar risken för glömska eftersom den används 3 veckor i ett sträck. Sedan blir hormondosen jämn i tillförsel till kroppen, om man är känslig för hormonsvängningarna.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar