Frågor och svar om självförtroende

28 May 2007, 15:00 131
Tjej, 15 år
Question


Vissa personer har bra status i skolan, och andra inte. Jag har väl själv en ganska okej status/popularitets grejs. Men finns det något man kan göra så att dem som som har status kanske kan låta oss andra hänga med också, för nu är det så uppdelat. Populära, Pluggisar, Töntar och de övriga. Jag gillar inte riktigt den uppdelingen, men vad kan man göra för att ta mer plats. Jag är en sån som försöker att synas så lite som möjligt. Vilket gör det svårt så fort vi tex får en mutnlig uppgift. Jag försöker öva ofta på att prata, men när jag är inför en större grupp/ sånna som jag inte känner/folk som har lätt för att prata så blir det inte att jag pratar något. Jag vet en i våran skola som hade JÄTTE svårt att prata inför grupp, men på något sätt lyckades de bota honom?. Har ni något tips om vad man kan göra?

Svar

Hej du!
För det första så svarar jag ur ett lärarperspektiv nu. En psykolog hade säkert haft andra saker att säga som svar på din fråga.

För det första så är det väldigt många ungdomar i din ålder som tycker att det känns jobbigt att prata i större grupper och med folk som man inte känner. Ibland går det över när man blir lite äldre och säkrare på sig själv, och den här grupperingen av människor minskar. Vad man kan göra är att gå med i någon förening, för att träna på att lära känna nya människor. Ska du ha ett muntligt föredrag i skolan är det bra om du tränar hemma, inför kompisar eller föräldrar och syskon. Då lär du dig att hantera din röst och din kropp inför en grupp människor. Ett tips som många använder i en talsituation är att föreställa sig dem man pratar inför i någon vardaglig händelse. Då avdramatiserar man själva upplevelsen lite grann och dina åhörare blir inte så "hotfulla". Ett annat tips är att du faktiskt inte behöver titta varenda åhörare i ögonen när du håller ett tal eller en presentation, du kan välja att fästa blicken långt bak i klassrummet över åhörarnas huvuden. Eller välja ut några som du varierar din blick emellan.

Det finns inga mirakelsvar på din fråga, men jag hoppas att du kan få lite hjälp av mitt svar!
Hälsn.
Victoria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar