Frågor och svar om menstruation

20 Jun 2007, 21:00 256
Annat, 0 år
Question


Hej , Jag hörde från min kompis häromdan att om man har i tampong mer än 3 timmar kan man få "tampongsjukan" TSS.
jag har haft det i högst 8 tim varje gång jag använt och förra året innan jullovet började jag få klumpar i mina flytningar. har jag tss ? kommer jag inte kunna få barn ? :'(

Svar

Du har inte tampongsjukan !
Tampongsjukan eller toxisk chocksyndrom TSS, är en sällsynt men allvarligt tillstånd som är förknippat med användning av tamponger. TSS kan snabbt utvecklas till influensaliknande symptom till allvarliga symptom som kan leda till döden. Varningssignalen för TSS är plötsligt hög feber(39 grader), ont i halsen, kräkningar och diarre, hudutslag som liknar solbränna, yrsel, muskelvärk, svimning eller svimningskänsla. Om du har några av dessa symptom så kontakta läkare för omgående behandling. Om du använder tampong så avlägsna den och berätta för läkaren att du använt en tampong. Du kan minska risken för TSS genom att använda binda eller trosskydd då och då under mensen.
Tampong bör bytas var 4- 6 timme.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar