Frågor och svar om depression

21 Oct 2007, 21:00 82
Kille, 15 år
Question


Hejsan, jag har då ett rätt jobbigt problem. En av mina bästa vänner är periodvis väldigt deprimerad. Hon är deprimerad ungefär 2 veckor för att sen må bra i 2 veckor. Det jobbiga är att det inte känns som om jag verkligen kan göra så mycket, jag finns där för henne, pratar och tröstar men d känns inte riktigt som något händer. Vad ska jag göra? Borde jag få henne att söka upp professionell hjälp eller kan det bara skada henne?

Svar

Hejsan!
Att som ha en kompis som är deprimerad är jättejobbigt och svårt. Man vill så gärna hjälpa vilket inte alltid går. Som kompis till någon som mår dåligt kan man behöva stöd av vuxna, till exempel skolsköterska eller skolkurator. De kan stödja och råda dej till vad du skall göra och vad det finns för hjälp att få för din kompis där ni bor. Att få proffesionell hjälp är bra och inte skadligt. Det som ibland kan hända är att personkemin inte riktigt stämmer med den behandlare man träffar och då tycker jag att man skall försöka hitta någon annan. Om din kompis har en depression kan hon vara i behov av medicin och behöver då träffa en läkare. Skolsköterka eller skolkurator kan hjälpa henne med att få kontakt med en lämplig läkare.
Sök hjälp! /Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar