Frågor och svar om krav

7 Nov 2007, 21:00 183
Tjej, 17 år
Question


Vad kan man förvänta sig av ungdomar mellan 13 - 19 års ålder?

Svar

Hejsan!

Din fråga är kortfattad och risken finns att jag uppfattat den fel.
Skall i alla fall göra ett försök att svara. Jag tycker att man kan fövänta sig olika saker av en 13 åringen och en 19 åring. Gemensamt för alla är att de skall sköta sin skolgång (arbete).
En 13 åring har antagligen fler regler och tillbringar nog mer tid med familjen. Det är t.ex. inte ok att han/hon är på fester och dricker alkohol röker m.m.
Vilket 19 åringen kanske gör.
Som 13 åring har man kanske börjat hjälpa till hemma med dagliga saker som till exempel disk och damsugning för att som 19 åring kunna ta ett dagligt ansvar för några sysslor i hemmet. Under tonåren stiger i allmänhet kraven på delaktighet i familjens arbetsuppgifter men det ser väldigt olika ut i olika familjer. Det som också händer när tonåringen slutat skolan och börjat arbeta är att han/hon kan/bör bidra till familjens gemensamma kostnader.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar