Frågor och svar om depression

14 Nov 2007, 23:00 86
Annat, 0 år
Question


hejsan
jag vet inte om du kan svara på vad det är för fel på mig, men jag har tappat matlusten i en vecka nu... bara ätit ett par nudlar och lite vatten. jag har varit deppad i flera år, haft perioder där jag mått bättre och sämre. men jag har oftast lyckats se lycklig ut på utsidan, så de flesta i min omgivning tror att jag är så glad, bra och allt det där. men alla dom vet att jag har haft det jobbigt, har haft alkoholproblem i några år, min pappa har inte varit snäll, min mamma har bara brytt sig om sin kille i två år, varit väldigt deppad en del gånger. men ändå sätter dom mig i den här pressen att jag är så bra, lycklig, vacker. jag orkar inte mer! för ett och ett halvt år sedan var jag nära att ta livet av mig, jag har lyckats hålla det för mig själv. men min mamma vet att jag har haft självmordstankar, på hur jag ska ta livet av mig o.s.v. men ändå tjatar dom om skolan och att jag måste ta mitt ansvar, men jag försöker verkligen. jag har flyttat 100 mil hemifrån, gått skola, försökt fly från allt dåligt hemma. men det har inte funkat, nu känns det som om jag får all skit för det, att jag är så dålig att jag inte klarade att flytta hemifrån och få en bra utbildning. allt känns så jobbigt, nu orkar jag inte ens kliva upp på morgonen, jag orkar ingenting... äter knappt något, ligger bara i sängen och gör ingenting, sover dåligt också... vaknar hela tiden. jag vet inte hur jag ska göra! allt är bara skit, allt jag gör blir bara skit, allt kommer bli skit, jag kommer dö som en skit. jag har försökt prata med kurator och det, men de hjälper inte! prata är inte min grej. hur och vad ska jag göra????

Svar

Du behöver hjälp av vuxna.
När man är 16 år och kommer från en kaotisk familjesituation är det inte så lätt att bara skärpa sig för att allt skall lyckas. Det handlar inte om brister hos dej utan om att det är för mycket som blivit för jobbigt för dej.
Att som du tappa matlusten, få sömnstörningar, förlora lust och vilja att göra något samt känna sig deppig med självmordstankar över längre tid kan vara tecken på depression. För att få rätt vård och bedömning ( det finns bra vård att få) behöver du ta kontakten med kurator eller skolsköterska för att be dem hjälpa dej till en barnpsykiatriker för en medicinsk bedömning. Behandling för depression består av medicin och samtalsstöd med oftast goda resultat.

Ta chansen att låta andra hjälpa dej!
Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar