Frågor och svar om tänder

2 Apr 2002, 10:21 275
Annat, 0 år
Question
Svar

Tanden bedövas ordentligt och man borrar ett hål in till pulpan. En gummiduk sätts runt tanden så den kan tvättas ren och för att bakterier och saliv inte skall komma in. Sedan försöker man ta bort den sjuka pulpan. Det görs med fina små filar. Det görs rent inuti och bakterier och filspån spolas bort med en vätska.

Det tomma pulparummet fylls med en pasta och hålet tätas med en provisorisk fyllning. Sedan väntar man några veckor, ibland 1-2 månader, innan tanden rotfylls. Tanden skall vara besvärsfri.

Vid nästa behandling rotfylls tanden och eftersom pulpan är borta behöver du ingen bedövning. Gummiduken sätts på och sedan fylls rotkanalen med ett gummiliknande material. Ovanpå detta görs en lagning och sedan är det klart.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar