Frågor och svar om flytta hemifrån

16 Dec 2007, 16:00 160
Annat, 0 år
Question


Hej.

Det är på sådant vis att jag hade en strulig ungdomstid (tonåren). Men det senaste åren så har livet gått min väg.

Men det struliga ungdomsåren resulterade i att jag fick LVU (eget beteende) och med detta undrar om Socialtjänsten arkiverar dessa akter hur länge som helst ? Då man varit föremål för dessa insatser via SIS och andra HVB-hem. Finns det någon gräns när det kasserar dessa? (dvs om man inte är ett ärende längre)

Jag undrar även om domarna från Länsrätten försvinner som beslutade om LVU omhändertagandet?

Svar

När ett barn eller en ungdom varit placerad av socialtjänsten sparas hans/hennes akt för alltid. Syftet med detta är bl.a. att du själv skall kunna gå tillbaka och läsa om vad som hänt dej, orsakerna till att du omhändertogs samt hur och var du var placerad. Domarna från länsrätten försvinner inte heller.
Jag undrar hur du tänker om detta och om du är orolig för att det kan vara till nackdel för dej i framtiden. Som svar på den frågan skall ingen kunna gå in och läsa din akt. Däremot kan du själv be socialtjänsten om att få se vad som står i den om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar