Frågor och svar om svampinfektion

16 Dec 2007, 20:00 172
Tjej, 15 år
Question


Hej, Hur vet man om att man har fått " svamp " i underlivet?

Svar

Hej,
Man brukar få en annorlunda flytning som är lite "torrare" än annars, den är mera grynig, det kan ibland komma ut som vita klumpar. Ger ofta intensiv klåda kring slidöppningen och på blygdläpparna och ibland ner mot anus. Om besvären inte är för intensiva så kan man avvakta några dagar och se om det inte går över av sig självt. Kroppen har ju en bra självläkande förmåga.

Om inte så finns det finns receptfria läkemedel som heter Pevaryl eller Canesten. Det är dels ett piller -vagitorie som förs upp i slidan. Man brukar också använda en salva att smörja med runt slidöppningen och kring anus. Det finns bra beskrivning med i paketet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar