Frågor och svar om sex

6 Jan 2008, 19:00 198
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är 15 år. För exakt 25 dagar sedan så förlorade jag min oskuld, vi använde kondom. Men den sprack, vi märkte det direkt och han hade inte fått utlösning tror jag.. Nästan direkt efter att vi hade sex så märkte jag att jag hade mens.
Jag tog ett akut p-piller (Norlevo) ungefär 21 timmar efter att vi hade sex. Jag hade mens ungefär 9 dagar (vanligtvis har jag de i ca. 4 dagar). Är det på grund av att jag tog pillret som mensen varade så länge? Har hört att man kan få en extra blödning pga. det.
Jag skulle också ha fått min mens för ca. 3 dagar sedan, men den har inte kommit ännu, är jag gravid ? Eller är det en biverkning på pillret som mensen är sen?
Kan de bero på att jag är orolig som den inte kommer? för om man är stressad av något sånt här så kan ju mensen bli sen, eller utebli helt.

Måste verkligen få svar på detta, börjar bli orolig. Tack på förhand.

MVH // oroliga jag

Svar

Hej,
Risken att du skulle vara gravid är liten. Du har tagit akutp-pillret relativt snabbt, effekten minskar om du tagit akutpillret efter 24 timmar. Man kan ändå säga att skyddseffekten är 95% inom 24 timmar, 85% inom 25-48 timmar, och omkring 60% efter 49-72 timmar.
Mensen kan bli förskjuten ibland av akut pillret. Även rikligare blödningar förekommer.
Det kan ändå vara bra att göra en graviditetstest ca 3 veckor efter intaget av akutp-pillret.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar