Frågor och svar om p-spruta

6 Feb 2008, 11:00 314
Tjej, 24 år
Question


hej jag heter kleopatra och har haft flera utomkvendshavandeskap (x).pga xen har dom opererat bort min ena äggledare och jag har flera ärr på den andra äggledaren som jag har kvar.jag har nu fått p-spruta men mår dåligt av den.jag jättetrött har fått jättemycket acne som jag aldrig hade tidigare.min fråga är?finns det någon annan preventinmedel som är utan hormoner förutom kopparspiralen och kondomen?

Svar

Hej,
Det finns inte direkt mycket att välja på som inte innehåller hormoner. Kopparspiral är inte lämplig för dig som haft utomkvedshavandeskap, du kan drabbas av detta igen.
Depo-provera är ett högdoserat gestagenpreparat, det finns andra som har lägre dos med gestagener. Tex. Implanon -det är en liten stav som sätts in i överarmen under huden ( med bedövning förstås). Den är hållbar i 3 år. Hormonspiralen är också ett alternativ, är låg dos med gestagener, hållbar i 5år. Det finns även ett minipiller som heter Cerazette som har hög säkerhet.
Jag tycker att du ska vända dig till Ungdomsmottagningen eller Mödravårdcentralen på din ort, för vidare råd och hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar