Frågor och svar om flytta hemifrån

22 Apr 2008, 11:00 338
Annat, 0 år
Question


Mina föräldrar är skilda. Min mamma ska flytta ihop med sin nya man, kan hon enligt lag tvinga mig att bo där? Jag vägrar men vill veta vad lagen säger, hur är det med den lagen att du får bestäma själv var du ska bo när du fylt 12? Snälla svara, jag vet inte hur jag ska gå till väga.

Svar

Hej!
Det finns ingen lag som säger att man har rätt att själv få bestämma var man vill bo från det att man är 12 år. I Föräldrabalken står det dock att man ska ta hänsyn till vad barnet vill bo, om barnet är tillräckligt gammalt och moget att själv få bestämma det. Eftersom du är 15, så borde dina föräldrar ta hänsyn och lyssna till var du vill bo.

Det är vårdnadshavaren som bestämmer var barnet ska bo. Då dina föräldrar var gifta var de vårdnadshavare båda två. Detta betyder att din mamma och pappa tillsammans bestämde över stora saker i ditt liv, som vilken skola du ska gå i och var du ska bo. De har också skyldighet att se till att du mår bra.

När föräldrarna skiljer sig så fortsätter oftast båda föräldrarna vara vårdnadshavare som tidigare. Ibland kan en eller båda föräldrarna vilja vara vårdnadshavare själva. Det kan bero på att man inte tycker att man kan komma överens med den andra föräldern, eller att man tycker att det är enklare att den som barnet bor hos får bestämma över barnet. Då kan man bestämma att bara en förälder är vårdnadshavare. Är din mamma ensam vårdnadshavare kan hon bestämma var du ska bo. Om båda dina föräldrar är vårdnadshavare ska de tillsammans bestämma över var du ska bo. Men de ska ta hänsyn till vad du tycker och vad de tror är bäst för dig. Det kan vara svårt att tvinga dig att bo med din mamma, men du måste ju ha någonstans att bo.

Var vill du bo om inte med din mamma? Jag antar att du har tänkt bo med din pappa. Har du pratat med honom att du vill bo där?

Jag undrar också varför du inte längre vill bo med din mamma. Jag förstår att det kan vara jobbigt om det innebär att du utan att du själv får bestämma, måste flytta och dessutom behöver dela ditt hem med en till person. Har du pratat med din mamma om detta? Finns det något hon kan göra som gör flytten mindre jobbig? Jag vet inte om du bor med din pappa ibland, men det kanske är möjligt att du bor mer hos honom än idag.

Hör gärna av dig direkt till mig om du har fler frågor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar