Frågor och svar om Ångest

20 Jan 2009, 15:00 161
Annat, 0 år
Question


Hej!
Är en 14 årig kille som undrar en sak..
Har alltid varit orolig av mej och tror jag har någon sort av
ångest(kanske tvångstankar?),t.ex. att när ja går ut från dörren måste jag
kontrollera att den faktiskt är låst några gånger.Kan mittiallt börja tenka på att jag kanske har i misstag skadat någon människa och då kan jag inte sluta tänka på det och jag tror att den har dött elr nogot sånt..
Men mittiallt kom de bara upp i mitt huvud att : tänk om jag är bög?
Jag är nog rätt så säker på att jag inte är det och skulle inte vilja vara det(har inget emot bögar), men kan inte få bort tanken från mitt huvud.
Varje gång ja får bort tanken från mitt huvud kommer den tillbaka och ja mår ganska dåligt av det.
Jag har flickvän, jag sir på flickor, ja tänder på flickor men ändå finns den där tanken kvar i mitt huvud och jag skulle inte vilja leva som bög.
Snella hjälp mej o svara.!!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

De allra flesta har lite ångest och kontrollbehov ibland, men om det kommer tillbaka ofta och känns väldigt skrämmande och kanske gör så att du måste kontrollera mer och fler saker så kan det vara ett problem.

Det du oroar dig för är sånt som många kan oroa sig för, att skada andra eller att man ska bli tvungen att leva på ett sätt som inte känns bra.

Om de här tankarna är jobbiga och stör dig så kanske du behöver prata med någon, t.ex. på BUP eller ungdomsmottagningen. Ibland räcker det att få prata av sig och få bekräftelse och ibland kanske det behövs fler samtal. Du är värd att få må bra, och ångest och tvångstankar kan vara jobbigt att leva med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar