Frågor och svar om självmisshandel

23 Jan 2009, 15:00 111
Kille, 16 år
Question


Hej, min kompis lider av een psykisk störning som gör att hon får extrema känslor och det enda sättet för att få bort dom är att hon skar sig. Hon skär sig på benen 2 cm djupa sår och långa. Hon får hjälp m.m. Jag vet inte hur jag ska vara med henne, jag blir skit ledsen när jag får reda på att hon har skurit sig. Vi är väldigt nära varandra, hur kan jag göra för att vara till någon hjälp? Jag har själv aldrig mått dåligt så jag vet inte hur jag ska hantera situationen.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Något av det jobbigaste som finns är när någon man tycker om mår väldigt dåligt. Det kan kännas svårt att veta vad man ska göra för att hjälpa den personen. Din kompis mår dåligt och skär sig, men hon får hjälp.

Jag tror att det du kan göra som vän är att finnas där för hennes friska sida. Den som vill fika, prata, promenera osv, helt vanliga saker. När man är deprimerad eller mår psykiskt dåligt blir det lätt en identitet. Det kan vara skönt att få släppa den och bara vara ibland.

Försök att inte bli ledsen när hon skär sig. Jag förstår att det är jättetungt att se henne må dåligt, men det är lätt att få skuldkänslor när omgivningen blir ledsen av det hon gör. Oftast betyder en kram väldigt mycket när man mår dåligt, även om det inte "hjälper" mot sjukdomen så känns det bättre att vara omtyckt och accepterad som man är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar