Frågor och svar om depression

27 Jan 2009, 12:00 72
Annat, 0 år
Question


Hej hej. Jag är en tjej som är ganska så grovt deprimerad. Går till psykolog en gång i veckan. Det känns mest som att jag ljuger när jag går dit, och att jag inte får ut så mycket som jag behöver. Problemet är att det är väldigt svårt att förklara hur jag får mina ångestanfall och börjar gråta, tro att världen är en hemsk plats etc. och börjar tänka på att ta mitt liv. Allting blir bara mörkare och mörkare och jag ser mig själv som ett offer som skulle ha der bättre som död.
Jag vet inte vad jag ska göra eller säga. Bara av att tänka på att jag blir såhär gör mig nervös och ger mig nästan sammanbrott. Måste räkna i några minuter för att jag ska bli lugn. Ibland känns det som om det inte finns någon utväg och jag ser mig själv som döende som snart dör på riktigt. Folk tycker nog att jag verkar glad och sprallig men det känns som att jag är otroligt sjuk just nu.
Vad kan jag göra åt situationen?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej!

Det är skönt att se att du har en psykologkontakt. Det kanske känns svårt att förklara men personal på en psykmottagning och ungdomsmottagning har träffat andra med ångest tidigare, så de vet vad du pratar om. Du är inte ensam om att må dåligt och ha mörka tankar.

När man får ångestanfall blir det ofta så att man går omkring och oroar sig för att det ska komma igen, och då får man en ny attack.

Ett förslag är att du skriver ner hur du känner, precis som du har skrivit här, och läser upp det för din psykolog nästa gång ni träffas. Det är tufft att ha ångest men det finns bra hjälp att få och det går att leva med den. Du klarar det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar