Frågor och svar om självmisshandel

28 Jan 2009, 19:00 78
Annat, 0 år
Question


hej, när jag gick i sjuan i gundskolan började jag skära mig, i mitten av 1:an gymnasiet skärde jag för djupt och var tvungen att sy. jag blev rädd för mig själv då eftersom att jag insåg att jag hade inte kontrollen längre så jag slutade. nu typ 2 år senare har jag börjat igen och jag har hetsätit i nästan ett år och eftersom att jag blev chock så började jag spy.
jag vet inte vad som händer med mig, jag har väldigt svårt att visa känslor och jag vet inte ens längre vad jag känner. jag blir alltid arg, när jag egentligen borde var tex rädd eller ledsen.
min fråga är egentligen vad jag ska göra...

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det är ofta så när man skär sig att man också har svårt att visa och få ut känslor på ett bra sätt. Istället går man och håller det inom sig och exploderar till slut. Och eftersom man inte vet hur man ska hantera det så gör man ibland sig själv illa. Du beskriver att du skadar dig på två sätt, du skär och du spyr.

En viktig fråga är om du får någon sorts hjälp? Det kan vara väldigt svårt att ta sig ur en sån här ond cirkel ensam. Har du prata med ungdomsmottagningen eller BUP? Om inte så kan det vara en idé. Du kan också prata med skolsköterska eller kurator.

Det viktiga är att du får hjälp så att du kan må bättre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar