Frågor och svar om sova

3 Mar 2001, 00:00 472
Annat, 0 år
Question
Svar

När man bär kontaktlinser finns det alltid en större risk att få infektioner i ögonen än om man inte bär dem. I Sverige är det mycket ovanligt med bestående skador på ögonen på grund av kontaktlinser. Det som är vanligast är att man kan få lättare infektioner i ögonslemhinnan (konjunktiva) eller en infektion i hornhinnan (cornea). Detta är också relativt ovanligt och beror oftast på att man har burit sina linser för länge eller slarvat med renöringen av linserna eller inte haft tillräckligt god handhygien när man har tagit i linserna. Man ska inte heller sova med linserna om det inte är linser som är avsedda för det.

Om du blir röd och irriterad i ögonen skall du söka upp din Kontaktlinsoptiker eller Ögonläkare så han eller hon kan titta på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar