Frågor och svar om depression

29 Jan 2009, 18:00 82
Annat, 0 år
Question


Är 15 år och har ganske länge haft depression , känner mig väldigt tråkig , har dålig själkänsla och sätter stor press på mig själv. Har int så lätt för att träffa nytt folk och prata , vilket är stort problem för mig.
Jag vill göra så himla mkt men det känns som att ngt stoppar mig från att vara mig själv. Jag är inte heller samma person som hemma och i skolan.
Och min personlighetstyp är inte speciellt bra heller och vilket jag skulle vilja jobba på. Mitt mål är att bli pigg,glad och njuta av livet.
Jag grubblar ochså mkt om vem jag är , vad jag vill o.s.v . har svår beslutsångest.
men har alltid trott att det går över av sig själv men det gör det inte, jag vill inte ha mitt liv på detta vis.
Skulle vara skönt att prata md ngn vilket jag inte ofta gör eller besöka en psykolog.
Men har oxå väldigt svårt för att öppna mig.
Men jag vill ta reda på vem jag är , vad jag vill och ha en rolig framtid.
HUR gör jag?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det jag tänker när jag läser är att du redan har kommit en bit på vägen. Du vet hur du skulle vilja leva och har funderingar kring hur du ska nå dit.

Om man vill prata med någon och är i din ålder så är de bästa alternativen Bup, barn- och ungdomspsykiatrin eller ungdomsmottagningen. Den senare kanske inte känns lika "läskigt" som BUP. På båda ställena finns det olika personer att prata med, på Um finns tex kurator och fältassistent och på BUP finns psykologer m.m.

Kika gärna på http://www.umo.se om du vill se lite vad en ungdomsmottagning är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar