Frågor och svar om depression

5 Feb 2009, 11:00 85
Annat, 0 år
Question


Kan man födas pessimist?

Jag tror att jag alltid har varit negativ i mitt 23 år långa liv. Jag har haft ångest så länge jag kan minnas och ångesten utvecklades kraftigt i 12-13 års åldern med oro, sömnsvårigheter, overklighetskänslor, koncentrationssvårigheter, prestationsångest, social fobi, skam, mindervärdeskänslor, energibrist, intresselöshet, anspänningar i käkmuskler, nacke, axlar, lår, händer, fötter. Kommer ihåg att jag var väldigt rädd för att dö sömnen när jag var ca 5 år gammal. Föräldrarna skiljdes när jag var ca 6 år.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det låter som att du har det tufft nu och har haft det länge. Det jag funderar på när jag läser ditt inlägg är om du har fått någon hjälp att hantera det här över huvud taget? Eller bär du det helt ensam? Det kan vara så att du lider av en långvarig depression och det kan vara väldigt svårt att ta sig ur på egen hand, särskilt när den varat så länge.

Det du kan göra är att ta kontakt med vårdcentralen och prata med en läkare där, eller ringa direkt till den öppna psykiatriska mottagningen där du bor och prata med dem, beskriva hur du har det. Det finns väldigt bra hjälp att få idag.

Maila mig gärna om du vill prata.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar