Frågor och svar om bråk

6 Feb 2009, 09:00 125
Tjej, 19 år
Question


hej, jag är 19 år och bor fortfarande med mina föräldrar, och har lite frågor angående försörjningsplikt. min mamma har börjat möblera mitt rum för att hon vill att det ska bli gäst rum, och säger att jag inte får bo där längre, tog bort min mat för att jag inte ville prata med henne just då. har inte hon försörjningsplikt? får hon slänga ut mig? jag går fortfarande på gymnasiet och jag trodde att hon var tvungen att ge mig mat och husrum? men hon menar att hon inte behöver göra det om jag inte gör precis som hon säger... jag är inget "problem barn" jag sköter skolan bra, jag går inte på droger eller liknande, gör dom sysslor som jag ska göra, det enda jag har gjort är att sova över hos min pojkvän ibland på vardagar men jag är 19 år, lite frihet måste man väl få ha?? vem slänger ut en 19 åring för att ha sovit över hos sin pojkvän??

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

som du skriver så har föräldrar försörjningsstöd för sina barn så länge de går i gymnasiet. Alla hem har ju olika regler men jag kan hålla med om att det är lite väl hårt att inte få sova hos sin pojkvän, du är ändå vuxen. Skulle det gå att prata med din mamma i lugn och ro, när ni inte har t.ex. bråkat om något?
Försök trycka på att hon faktiskt är skyldig att ta hand om dig trots att du är vuxen. Det är inte särskilt schysst t.ex. att du inte får ha ett eget rum ens.
Ett alternativ är att du försöker flytta hemifrån, men det är som sagt inget som du MÅSTE göra, utan du har rätten på din sida.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar