Frågor och svar om bråk

6 Feb 2009, 13:00 138
Annat, 0 år
Question


hej! jag är en tjej som har precis fyllt 17 och jag har det jättedåligt hemma hos mig! jag bråkar jättedåligt med min farsa nästan varje vecka. och detta beror på mina kompisar,saker som jag gör och att jag inte kommer hem i tid ibland. Jag förstår att jag har också fel. han fick veta att jag röker så nu säger han att det är mina kompisars fel.. och att jag ska inte umgås med dem längre. jag har fått utegångsförbjud massa gånger och ibland var det t. o m. några vecker jag inte hade varit ute men jag klarar inte det. jag vill helst bo ensam, jag undrar om jag kan flytta hem till en kompis även om jag är 17. och hur ska jag göra allt jag svär att det går inte att ha det så här nu! jag måste flytta! hur kan jag få honom att godkänna det utan att blanda socialen i?vad kan jag göra åt grejen?
Tack i förskott!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

det låter som att du och din pappa har väldigt olika tankar om hur man ska leva när man är 17 år. Givetvis är det inte bra att röka och att slarva med tider men just tiderna är sånt som man kanske lätt glömmer bort. Att ge dig utegångsförbud kan jag tycka är ett lite konstigt straff, om ett år är du vuxen.

Har du försökt att prata med din pappa i lugn och ro när ni inte är arga eller upprörda? Försök förklara för honom att du vet att du gör fel ibland, men du är inte mer än människa. Försök få honom att förstå att du snart är vuxen och har rätt att välja dina vänner själv, men att han gärna får komma med råd om han tycker att det händer saker som inte är bra. De flesta föräldrar vill sina barns bästa men det blir fel ibland. Det är svårt att hänga med när det går så fort. Nyss var du ett barn, nu är du vuxen. :)

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar