Frågor och svar om självmisshandel

9 Feb 2009, 12:00 123
Tjej, 14 år
Question


Hej. Jag är en tjej som inte mår så bra. Jag har hållit allt inom mig i snart ett år. Jag pratar inte med någon om hur jag verkligen mår, för jag vågar inte. Jag gråter mig till sömns hela tiden, och skär mig. Jag försöker sluta, men när paniken kommer är det det enda som hjälper. Jag undrar varför det känns bättre att skära sig? Och varför det blir som ett beroende? Jag kan inte gråta längre heller, jag har stoppat allt så långt inom mig så jag får inte fram något längre, det enda som går, är att skära sig...

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

det låter som att du har det väldigt jobbigt just nu. När man skär sig frigörs något som heter endorfiner i kroppen och det gör att man mår bättre och känner sig lugnare. Det är också därför som det är lätt att fastna i det. Det blir som vilken drog som helst, som lugnar. När man mår väldigt dåligt tar man lätt alla chanser för att få må bättre en liten liten stund.

Kanske vore det ändå bra om du kunde hitta någon att prata med. Finns det någon vuxen i din närhet som du litar på? Inget blir bättre av att bära på ångest och smärta ensam. Du kan också ta kontakt med ungdomsmottagning eller BUP där du bor. Maila mig gärna om du vill prata mer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar