Frågor och svar om Ångest

9 Feb 2009, 13:00 69
Annat, 0 år
Question


För ett tag sen fick jag vad jag tror var en panikattack, helt från ingenstans. Jag satt ensam hemma framför teven och började helt plötsligt gråta, sen blev jag helt kokhet och började skaka och så blev jag helt avdonnad i huvudet, jag fick riktigt obehagliga overklighetskänslor och visste inte riktigt vad jag gjorde. Jag var nära att ringa hem till mamma och be henne skjutsa mig till akuten, men istället la jag mig ner och väntade på att det skulle gå över, vilket det gjorde efter ett tag.

Jag blev väldigt rädd när det här hände men jag gjorde inget åt det, pratade inte ens med någon om det. Tänkte att det är väl sånt som händer. Men även om jag inte har fått nån mer sån där attack så får jag fortfarande overklighetskänslor, och det känns rätt obehagligt även om de inte är lika kraftiga som då.

Jag har inga större problem, så jag förstår inte riktigt var det kom ifrån, det är det som är så skrämmande. Jag har väl alltid varit deppad till och från och haft dålig självkänsla, men det har jag ju nästan kommit över nu. Det senaste året har jag mått bättre än nånsin, så varför kommer det här nu? Borde jag göra nånting åt det, söka hjälp eller så?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det låter som att det var en panikattack du fick. En panikattack är inte farlig, men väldigt obehaglig. Det är inte ovanligt att folk, precis som du, vill ringa akuten eftersom man tror att det är något fysiskt fel. En panikattack behöver inte betyda så mycket, det kan vara att du haft det stressigt och sovit dåligt. Om du inte får fler så tycker jag inte att du behöver söka hjälp. Men om det händer fler gånger och du börjar må dåligt så tveka inte att be om hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar