Frågor och svar om hiv

9 Feb 2009, 14:00 877
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag är en jätteorolig kille som inte kan sova på nätterna för att det här dunkar i min skalle.
Det ör så att jag för 2 veckor sen hade oskyddat sex med en 23 årig tjej som nu sagt att hon under sin livstid har haft oskyddat sex med runt 27 personer och aldrig testat sig mot HIV, jag och hon har gjort ett HIV blodprov igår men det dröjer en vecka innan svaret kommer och jag känner mig så orolig, kan inte tänka på annat.
Min fråga är:
testas all blod i sverige för HIV? för hon har tagit blodprov hos psykologen förra månaden men då var det inte hiv som skulle testas, men jag undrar om dom på psykologen även testar blodet på just HIV också? för i så fall kan jag slappna av lite.

Tack så hemskt mycket!

Vänliga Hälsningar

M.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Din oro är både berättigad och inte. Det är ovanligt att smittas av HIV i Sverige, men det händer. Du kan dock inte veta om den här tjejen talar sanning. Man brukar t.ex. inte ta blodprov hos psykologen.

För att vara säker på att testet visar rätt så ska man vänta i minst tre månader innan man gör det.

Och nej, tyvärr testas inte allt blod i Sverige för HIV.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar