Frågor och svar om missbruk

9 Feb 2009, 19:00 178
Tjej, 22 år
Question


Hej! Jag är en tjej som är 22 år gamal. jag och min familj har ett problem väldigt stort problem. det handlar om droger. Jag flyttade hem till min pappa igen i sommras och min två yngre syskon bor med honom oxå, dom är 10 och 15 år. Han har varit förrdetta missbrukare och kriminell, han va ren i 10 år. och för ca 3 veckor sen hittade jag amfetamin på badrummet, jag ringde direkt min storesyster som är 33, och hon kom hem till oss direkt, hon ställde pappa mot väggen och frågade honom om han har börjat igen och sa till honom att vissa henne armarna vilket han inte gjorde. sen en dag efter ringde han till henne och bad om ursäkt att han ska sluta med drogerna att han måste tänka på familjen och tänka på sitt jobb för han jobbar på sjukhus. sen vart allt bra ¨trodde vi, så för nån dag sen hittade jag i badrummet spruta och sen igår hittade jag och min syster amfetamin Igen... och min storesyster kom ännu en gång hem till oss men hon skrev bara en lapp till honom där amfetaminet låg. det stog typ att han måste sluta och massa sånt. och han vet inget att jag och min lillesyster vet och att vi har märkt att han går på droger. jag vet inte riktigt vad jag ska göra.. om jag anmäler honom då hamnar min lillebror på fosterfamilj vilket är jag väldigt rädd för, för han e pappas bästa vän. min lillebrors mamma ligger på psyket så han har verkligen ingen och min lillesyster har inte heller en mamma som hon kan bo hos,, jag har ingen verkligen ingen anning om vad ska göra med allt. ska jag prata med min pappa? ska jag bråka eller vara för snäll eller vad? Jag e verkligen helt vilse, för jag vill hjälpa honom men hur? Hjälp mej ge mig råd! // Jag

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det är en knepig sits du hamnat i. Det är viktigt att du vet att DU inte kan göra något, det hjälper inte om du är "snäll" mot din pappa eller säger åt honom. Missbruk är en sjukdom och han vill säkert inte alls ta droger men klarar inte att hålla sig ifrån dem.
Vad säger din syster som är 33? Finns det någon annan vuxen ni kan prata med? Det är inte säkert att socialen placerar din bror i fosterhem på en gång om din pappa är villig att försöka ta itu med sitt missbruk. Ring och prata med socialen, och ring också ungdomsmottagningen och be om rådgivning med någon, t.ex. en kurator.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar