Frågor och svar om Ångest

11 Feb 2009, 16:00 157
Tjej, 14 år
Question


Hej. Jag läste om vad ångest verkligen är, i arkivet på ungdomar.se, och jag förstår att jag har det nu efter att ha läst. Jag får ångest för jättemycket. När jag ska gå till skolan börjar jag må illa och får svårt att andas, ibland öbrjar jga jallsvettas. Eller så tänker jag på lite problem hemma, allt möjligt. Min mamma vet att jag varit lite deppig för ett tag sen men hon tror att det är bättre nu, innerst inne vet jag att det inte är bättre. Ångesten har blivit värre. Om jag säger till nån att jag tror att jag har ångest kommer det säkert inte hjälpa nåt. för då kommer dom fortsätta med att fråga mig varför jag tror att jag har ångest. Då vill jag allt annat än sitta där och säga att jag får ångest för nästan allting. Detta låter nog dumt men jag lever kvar för mina fytra husdjur, mest för min kanin. Jag älskar min knain oerhört och hon är dne enda som jag kan gå och trösta mig hos. Den enda osm lyssnar utan att kanske riktigt förstå vad jag säger, men ändå verkar veta hur jag känner. Jag lever bara kvar för henne, om jag inte hade någon kaninoch dom andra tre djuren så skulle jag tagit livet av mig nu. jag är inte alls rädd för att dö, inte ens lite. Jag vet inte vad jag ska göra. Känns osm ångesten aldrig kommer gå över. Jag hatar mitt utseende och känner mig aldrig nöjd över det någonstans. har få vänner, och dom tycker också jag blivit typ deppig och seg på sistone. jag mår riktigt dåligt. Vågar inte träffa en kompis frn internet som jag pratat med i telefonen, sett i webkamera och chattat med i snart två år. och p.ga det så har jag brutit kontakten med den personen för jag vet att jag aldrig kommer våga möta honom. Känns som jag sitter fast totalt. som om ångesten tar över mig eller nåt, kom inte på nåt annat sätt att förklara men det är såhär jag känner. Vill bara dö och slippa allt.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

det låter som att du har det tufft och jobbigt just nu. Precis som du själv är inne på så kan det vara ångest du har drabbats av.

Finns det någon anledning till att ångesten kommer just när du ska till skolan? Har du haft det så länge?

Ångest är knepigt, för ibland går den inte över helt. Men det är viktigt att veta att det finns hjälp, och att man kan lära sig att leva med den. Det går att må väldigt bra även med ångest i bakgrunden.

Jag tycker inte alls att det låter dumt att dina djur betyder mycket för dig. Djur är fantastiska på att känna av hur vi mår och att bara finnas och vara nära.

Jag tror att det viktigaste för dig nu är att få hjälp med din ångest och nedstämdhet och då måste du själv våga be om hjälp. Finns det någon vuxen du litar på, i skolan eller hemma? Din mamma kanske? Annars kan du alltid kontakta ungdomsmottagningen.

Ibland är det inte rätt tillfälle att träffa någon IRL. Försök ta upp din kontakt med din internetväg, den vänskapen är värdefull även om du inte orkar träffa personen just nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar