Frågor och svar om självmisshandel

18 Feb 2009, 11:00 98
Annat, 0 år
Question


Hejsan.

Jag är en tjej på 17 år som har ett förfärligt liv. Bästa vännerna sviker, ingen av mina föreldrar vill ha mej, hela min släkt hatar mej och jag har blivit psykiskt misshandlad på olika sätt genom nästan hela livet. Jag har skurit mej i armarna förr men slutat, men jag känner fortfarande suget efter att göra det igen. Jag har även försökt ta livet av mej och nästan lyckats. Bara jag hade fått några timmar till så hade jag lyckats med det. Jag tänker hela tiden på att göra det igen men har stått emot. men nu klarar jag det inte mer. Jag tror inte det dröjer länge fören jag gör något riktigt dåligt. Ingen av mina föreldrar vet detta och inte heller någon av mina vänner. Jag fick antidepprisiva tabletter för det en gång, men dom funkade inte alls. Hur ska jag få ordning på allt? Krävs det värkligen att ta livet av sej för att man ska må bra?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

NEJ, du ska verkligen inte behöva ta livet av dig för att få må bra. När jag läser det du har skrivit så ser jag att du är en väldigt stark tjej, du har mycket jobbigt omkring dig men du kämpar och vågar be om hjälp. Att skära sig och göra självmordsförsök är ett sätt att dämpa ångest på, och det visar också att du försöker må bättre, även om det är destruktiva sätt.

Var fick du din medicin? Varför känner du att de inte hjälpte? Antidepressiva tar ju inte bort problemen eller smärtan inuti, men de kan göra det mer uthärdligt så att man orkar bearbeta det jobbiga.

Det du behöver är hjälp att hantera livet och det som är jobbigt och du får gärna maila mig om du vill. Jag är dock inte psykolog eller kurator eller läkare utan coach. Jag tror att du skulle behöva prata med t.ex. en psykolog också och kanske även få prova någon annan medicin.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar