Frågor och svar om svartsjuka

19 Feb 2009, 11:00 177
Kille, 17 år
Question


Hej! Det e så att jag har en flickvän sen 2 månader tillbaka och vi e sjukt nerkärade i varandra. MEN, varje gång jag inte e med henne när vi festar eller e iväg så får jag typ ångest över att hon ska träffa nån annan eller göra nåt mot nån annan (Vara otrogen mot mig) och det känns förbannat jobbigt. Har jag nåt problem typ kontrollbehov eller liknande.?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det du känner är väldigt vanligt och brukar kallas svartsjuka. Jag delar gärna upp det begreppet i olika delar, och det du känner är separationsångest. Och det är ju så att vi blir rädda när vi tycker väldigt mycket om någon annan. Vi kan ju aldrig gardera oss helt mot att bli svikna heller, det är en del av livet.

Om du och din flickvän är jättekära och har kommit överens om att bara vara med varandra så måste du försöka lita på att hon följer det ni bestämt. Annars kommer du oroa dig väldigt mycket för något som kanske aldrig händer. Det är också så att om man känner att ens partner inte litar på en, så kan man tillslut göra det som partnern hela tiden tror att man gör - t.ex. är otrogen.

Försök prata med din flickvän om hur du känner, utan att skuldbelägga henne. Det är du som känner känslan och du måste ta ansvar för den - inte hon. Jag tror att det kommer gå jättebra för du är medveten om hur du känner och att det kan vara överdrivet. De flesta människor ÄR oroliga ibland, man får försöka leva med det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar