Frågor och svar om missnöje och bråk

19 Feb 2009, 17:00 229
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har varit tillsammans med min pojkvän i drygt ett år. Det senaste halvåret har han varit arbetslös, går bara hemma och förlorar mer och mer sin livsglädje. Han är en väldigt känslig och han är väldigt deprimerad i sitt sätt så fort jag inte är med honom. Jag vill hjälpa honom, men det finns inga ord som kan hjälpa, jag tror att han måste hjälpa sig själv. Vad kan man göra?
Mitt andra problem är att med hans deppighet och tristess har hans beteende förändrats. Han tycker att jag är gnällig och negativ, och har blivit aggressiv mot mig i situationer där jag försökt hjälpa honom, sagt vad jag tycker, eller bara sagt något som inte passar honom. Exempelvis var vi ute och gick och vi diskuterade och jag sa något som inte passade honom och då knuffade han hårt ner mig i marken och kändes hotfull, men sekunden efteråt hjälpte han mig upp och bad om förlåtelse. Jag tycker inte att våld är okej och har alltid känt att jag ska gå ifrån en kille som visar tendenser på detta. Men det är inte lika lätt när man befinner sig i en situation då pojkvännen är självmordsbenägen och man vill hjälpa honom samtidigt som man inte vill bli skadad och må dåligt själv bara för att han har det jobbigt. Vad gör jag?

Svar

Att vara arbetslös kan vara ett hårt slag mot självkänslan. Precis som din pojkvän kan man bli retlig och nedstämd. Han känner sig knäckt och vill vara med dig. Ibland när man är nedstämd, orolig och har dålig självkänsla så kan det yttra sig i aggressivitet. Det är normalt. MEN...det är ALDRIG ok, ALDRIG, att slå en annan människa. Eller knuffa. Det spelar ingen roll om han ber om ursäkt efteråt, det är väldigt vanligt i våldsamma relationer.

Givetvis är det inte lätt för dig att bara gå, göra slut och försvinna ur hans liv. Men om ni ska kunna fortsätta tillsammans så krävs det att HAN får hjälp med sin depression, sin ilska och sin känsla av maktlöshet. Det är inte DU som gör fel och du ska inte ändra på dig. Men han behöver hjälp, och vill ha inte ha hjälp eller är beredd att ändra sitt beteende på allvar, så kan du inte vara kvar i relationen.

Maila mig gärna om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar