Frågor och svar om avundsjuka och svartsjuka

24 Feb 2009, 13:00 153
Tjej, 18 år
Question


hej. jag undrar en sak om hur ja ska göra. ja ha nyss blivift ihop med en kille som inte vill att ja ska vara svartsjuk på han för han har en del tjej kompisar. Jag bryr mig inte han får gärna prata me tjejer, ja litar på han. Men han är jätte svartsjuk ja kan knappt prata om att ja ska sova i samma soffa som min pappa innan han blir svartsjuk. va ska ja göra? ja har oxå en del kill kompisar som ja vill fortsätta prata med. tack i för hand.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Jag tror att du själv redan känner att det är orättvist när han reagerar som han gör. Att ha kompisar av motsatt kön är helt normalt och du bryr dig inte om att din kille har tjejkompisar.

Lite svartsjuka är normalt och vanligt att känna, däremot behöver man inte låta den känslan ta över. Den beror på osäkerhet, men det är aldrig roligt när någon inte litar på en.

Det är självklart svårt att veta hur det är med just din kille, men generellt är det ganska illa när han blir svartsjuk på din pappa. Du kan hamna i en väldigt jobbig och obehaglig situation om du inte får ha några andra relationer än din pojkvän.

Försök prata med din kille själv först, om det inte fungerar så föreslå att ni ska gå och prata med någon tillsammans, t.ex. på ungdomsmottagningen. Om han inte vill det, och inte kan se sin egen del i det så kanske det är bäst att ni inte är tillsammans.

Han har inte rätt att bestämma vilka du umgås med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar