Frågor och svar om framtidsoro

25 Feb 2009, 20:00 250
Annat, 0 år
Question


hej.
jag vet inte riktigt hur ja ska förklara mitt "problem" men jag kan inte visa känslor, som gör mig sårbar (tror ja det beror på) som att vara ledsen eller rädd. jag kan inte ens känna mej ledsen längre, jag gråter aldrig och om jag skulle känna en klump i halsen så tänker ja på något annat så att jag inte hinner börja gråta.
jag har skurit mig i ganska många år, men slutade för 2 år sen. fick gå hos kuratorn då eftersom att ja fick sys, men hon pratade aldrig om vad jag kände eller något sådant, hon frågade en gång om ja insåg att mina föräldrar var oroliga... sen var det bara läxor hon hjälpte mig med.
jag undrar om.. ja vet inte vad ja undrar men kanske vad det beror på, att ja inte kan visa känslor, mer än ilska och glädje..

Svar

Ibland kan det vara så att man lär sig att tränga undan sina känslor och inte visa sårbarhet för att man råkat illa ut när man visat sig svag. Människor som inte lyssnat, eller retats t.ex. Att skära sig kan vara ett sätt att visa hur man känner om man inte kan eller vågar gråta.

Jag tror att du vet och tar ansvar för hur andra människor mår och känner inför dig. Det kan vara bra till en viss del, men inte om det går ut över dig själv, så att du inte längre kan och vågar vara ledsen, för att vara ledsen är precis lika normalt som att vara arg eller glad. Andra måste själva ta ansvar för om de är oroliga för dig, det är inte du som ska göra det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar