Frågor och svar om bulimi

26 Feb 2009, 20:00 158
Tjej, 18 år
Question


Min allra bästa tjejkompis har berättat för mig att hon har bulimi och har haft det i ca 3 månader. jag är den enda hon har berättat för. hon säger att hon spyr upp det hon ätit 3-5 ggr i veckan och mår jättedåligt över det men inte kan sluta. jag är orlig för henne och älskar henne och vill hjälpa henne men jag vet inte vad jag kan göra. jag vill inte tala om det för hennes föräldrar eller något liknande om det inte blir allvarligare än det är nu. för det verkar inte så allvarligt för hon har inte gått ner mer än 2-3 kg och hon sköter skolan och kompisar och allt. jag vill bara veta hur jag kan hjälpa och stötta henne på bästa sätt så att hon kanske kan bli bra snart

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Vilken tur din kompis har som har en vän som du. Det är väldigt betydelsefullt att ha någon som stöd när man har en ätstörning t.ex. Kanske vill din kompis inte berätta för någon annan om sina matproblem, men det kan bli väldigt tungt för dig om du ensam ska vara hennes stöd. Prata med din kompis och fråga om ni inte tillsammans kan söka hjälp på ungdomsmottagningen eller bup. Gå in på http://www.anorexibulimikontakt.se/ och kontakta dem om ni vill, där kan även anhöriga få hjälp och stöd. Om ni börjar söka hjälp nu så kanske ätstörningen inte hinner få ett starkt grepp om din kompis. Tänk bara på att vara försiktig så att du själv inte tar på dig för mycket ansvar, du kan bara vara stöd, du kan inte göra jobbet åt din vän.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar