Frågor och svar om missnöje med kroppen

27 Feb 2009, 18:00 115
Annat, 0 år
Question


Jag vet inte vad det är för fel på mig längre. Har alltid tyckt att jag är ful och värdelös men nu börjar det bli för mycket. Klarar ibland inte av att gå till skolan för att jag har en "fuldag". Kan inte titta mig själv i spegeln när jag är ute bland folk men när jag är hemma sitter jag jämt och bara stirrar in i den. Det är som en röst som skriker åt mig att jag inte är värd något, att ingen tycker om mig. Hela känslan av att känna sig otillräcklig hela tiden tar så mycket på krafterna, gråter mig till söms och drömmer konstigt. Vaknar upp helt ovilad, som att jag knappt sovit alls. Är hemma för mycket från skolan osv.

Jag såg ett program på TV om BDD och jag känner igen mig så mycket. Men så slår det mig att jag nog är för ful för att ha det. BDD betyder ju ungefär 'inbillad fulhet' men jag inbillar mig f'n inte. Det är nog bara dåligt självförtroende eller något? Snälla hjälp mig! Vad är det för fel på mig?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Jag kan inte säga om du har BDD eller inte, men det du beskriver är hur som helst väldigt plågsamt och jobbigt för dig att leva med.

Många fastnar i sin spegelbild men den ger egentligen ingen rättvis bild av hur man ser ut i verkligheten.

Om din ångest kring utseende hindrar dig från att gå i skolan så är det dags att göra något åt det. Så ska man inte behöva ha det. Prata med din skolsyster eller kurator eller någon på ungdomsmottagningen om du hellre vill det. Det finns hjälp att få och det går att stärka sin självkänsla och sitt självförtroende. Maila mig gärna här på um om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar