Frågor och svar om bröst

6 Mar 2009, 19:00 175
Tjej, 14 år
Question


Hej..jag är 14 år och undrar en sak. Mitt högra bröst är mindre än det vänstra. Jag har funderat på om det har att göra med att hjärtat är på vänster sida, för min vänster fot är några millimeter större än den högra. Om jag kollar i spegeln så kan jag se att det högre är mindre, vilket jag oroar mig för att någon i skolan ska märka. Min gamla lärare berättade att hon kände en som hade så stor skillnad på sina bröst att hon var tvungen att operera. Vilket jag helst inte vill göra...Jag har fått mens, så jag ororar mig för att det högra kommer att förbli mindre..

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det är faktiskt väldigt sällsynt att människor är helt symetriska (ser likadana ut på båda sidor). De allra flesta har bröst som är olika stora, händer som är lite olika stora och fötter som är olika stora. Det är helt normalt. Det är inget som andra tänker på. Jag tror inte att du kommer att behöva operera dina bröst. Och även om det var stor skillnad så är det ändå du som bestämmer. Ingen kan tvinga dig att opererera brösten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar