Frågor och svar om hiv

13 Mar 2009, 15:00 439
Annat, 0 år
Question


Hej jag hoppas det är okej att fråga dig inom detta ämne då läkarexperterna verkar aldrig logga in. Snälla svara på min fråga så vore jag väldigt tacksam!

Jag är en kille som nu är 17 år och bor tillsammans med min mamma och bror. För ett tag sedan så hade vi kontakt med min halvbror på min pappas (har inte kontakt även med min pappa nu) sida och allt fungerade bra till sist då han började vilja ha kontroll över mig och min familj. Han var verkligen en person som bytte mellan två personligheter. Vi brukade stanna hos honom ibland och nu till mina frågor som verkligen går runt i mitt huvud varje dag.

Den senaste tiden när vi var hos honom vid hans hem så såg jag hur han tog några piller som såg ut att vara röd på ena sidan och som han gömde men jag frågade inte honom var det var eftersom jag litade så mycket på honom. Jag är inte säker på vad det nu var men jag är verkligen orolig för att han kan ha haft HIV. Vi har delat toalett med honom på vanligt sätt det man brukar göra på toaletten ätit med hans bestick, talrik och glas fast tvättade dock rent sagt bott tillsammans med honom tillfälligt när vi var på semester hos honom i Norge.

Vi misstänkte att han är bisexuell då han alltid höll på att krama mig hela tiden vilket jag inte gillade tills förra sommaren då jag äntligen lyckades säga ifrån och nu inte ha kontakt med honom sen förra påsken, och att vissa tider så gillade han verkligen min mamma och sen andra tider var det som om han hatade henne mest av allt vilket jag inte heller gillade alls och kanske är ett tecken på att han gillade män för en stund och sen kvinnor en annan. Vi har haft det väldigt svårt med honom. Han har kramat oss men ingenting mer än det har hänt. Det känns verkligen svårt det här då jag litade så mycket på honom.

Den största anledningen att jag inte har kontakt med honom också är för att han tafsade på mig när vi var hos min pappa och jag var så rädd att säga ifrån men jag gjorde det och anmälde honom också. Detta hände den påsken någon gång där och på sommaren därefter förra året så anmälde jag honom men tyvärr så lades fallet ner då det inte fanns bevis. Jag har mått jätte dåligt för det här och på sistone har jag gått runt och bara tänkt och tänkt om att kanske han smittade oss, jag kan bara inte släppa taget på det och det känns väldigt jobbigt. Jag har mått så dåligt för att jag fick reda också att han skulle gifta sig med en kompis som han alltid pratade om då min pappa ringde mig för några månader sen och sade detta.

Jag gick även till doktorn den sommaren för att prata om det här och jag tog urin och blodprov men ingenting var fel i blodet det var svaret hon gav mig sådär försiktigt och jag vågade inte fråga mer. Jag är även rädd för min mamma och bror tänk om dom har blivit infekterade för vi har använt hans saker fast dom har vart tvättade, suttit i samma datorstol osv men ingenting annat. SNÄLLA svara på min fråga och berätta till mig vad jag ska göra kan HIV smitta denna vägen? Jag har läst att det inte kan men jag är ändå så orolig. Sen undrar jag även om vart man kan vända sig för att göra massor med test om kroppen och allt för att se hur den är, även undersöka underlivet och allt sånt då jag aldrig har gjort det om man kan göra det någonstans. Tack!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Jag kan trösta dig med att HIV inte smittar på det sättet. HIV smittar inte genom kramar, pussar, genom att dela toalett, äta på samma tallrikar osv.

HIV smittar genom kontakt med blod och slemhinnor eller om man t.ex. delar injektionsspruta med någon som är smittad. Det kan också smitta från mor till barn vid förlossningen.

HIV-viruset dör fort när det kommer utanför kroppen.

Här kan du läsa mer:

http://www.noaksark.org/stockholm/hivaids/smitta.htm

Du beskriver också annat i ditt brev, som att din halvbror har tafsat på dig. Om du mår dåligt av det så är det bra om du kan få prata med någon om det. På ungdomsmottagningen kan du t.ex. få prata med en kurator eller psykolog.

Maila mig gärna om det är något mer du undrar över.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar