Frågor och svar om vestibulit

20 Mar 2009, 12:00 176
Annat, 0 år
Question


hej!
Jag är en 21 årig tjej som är oskuld. Det är väl inget direkt problem i sig för mig, sex är inte speciellt viktigt för mig men problemt är att det inte är helt frivilligt. Jag har försökt ha sex ett par gånger under de senaste tre åren men har inte kunnat för att det gör så ont. Känns som jag rivs upp. Jag har tänkt att det är väl bara första gången och jag måste kanske stå ut och sen blir det bättre, men varje gång blir jag besviken för det går bara inte, gör så sjukt ont. Jag kan använda tampong men bara två fingrar eller så och det gör jätteont. Jag vet att sex kan göra ont i början men är det "normalt" att det är i princip outhärdligt? Min mens är också oregelbunden (varar ibland över två veckor ex.) och jag har också märkt att ibland får jag typ kramp så fort jag blir upphetsad, känns som mensvärk ungefär. Jag vet att jag inte har några könssjukdomar.
Vart ska man ta vägen med sånt här? Är 20-årsgräns på min ungdomsmottagning.
Mvh

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det du beskriver kan vara något som kallas vestibulit. Om man har det så kan det göra väldigt ont att föra in något i slidan. Man kan också drabbas av vaginism, som är en sorts kramp i slidan. Det är omöjligt att säga vad det är genom ett forum, så mitt tips är att du kontaktar antingen din vårdcentral eller ringer direkt till en gynekologisk mottagning där du bor.

Sex ska inte göra ont, varken i början eller senare.

Maila mig gärna om du behöver mer information eller vill prata.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar