Frågor och svar om regler och moral

27 Mar 2009, 20:00 124
Annat, 0 år
Question


tja, jag e en kille på 13 snart 14 höstar och jag har ett problem.
Mina föräldrar tycker att jag ska gå o lägga mig typ vid kl 9 på kvällen men om jag gör de så somnar jag inte förräns typ vid halv 12. jag har försökt att säga till dom att de inte hjälper om jag går o lägegr mig tidigare för jag somnar endå inte, har'u något förslag hur jag ska göra ??

Sen e de en grej till, jag har data på mitt rum och när jag sitter vi den så låser jag nästan alltid dörren, jag vt inte vaför men de bara känns bättre då men min pappa kommer alltid och bankar i dörren som f*n och säger "varför låser du alltid om dig, vi vill inte att du sitter själv på ditt rum och bara umgås med datorn", men jag sitter inte särskillt mycke vi datan, så säger jag att det bara känns bättre när min dörr e låst och då hörs de liksom som om han ble jätte besviken och då blir jag arg på mig själv, borde jag få låsa in mig el borde de få komma o gå i mitt rum som dom vill och varför tycker jag att det känns bättre när min dörr är låst tror du ??

Jag blir EXTREMT glad över ett svar för detta har pågått under en lång tid och jag stör mig på de

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Föräldrar vill oftast göra det som är allra bäst för sina barn. De kanske oroar sig för att du inte ska få tillräckligt med sömn eller sitter och chattar med vuxna som vill utsätta dig för olika saker
Sen kanske de tycker att du är osocial som vill sitta på ditt rum och inte vara tillsammans med dem hela tiden.

Så här har föräldrar varit långt innan datorerna kom :)

Försök prata med dina föräldrar innan de kommer och säger att du ska gå och lägga dig eller står och bankar på din dörr. Säg att du vill diskutera en sak med dem. Förklara sedan lugnt och sansat att du är 14 nu och kanske borde få lägga dig nån timme senare på kvällarna och behöver lite privatliv. Det är alltid lättare att prata om det inte hunnit bli tjafs.

Jag kan tycka att du borde få lägga dig vid 10 om du ändå inte somnar förrän 12. Och att man har rätt till lite privatliv när man är 14 år.

Sen förstår jag om dina föräldrar vill umgås med dig, så det är bra om ni kan komma fram till en lösning som passar alla. :)

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar