Frågor och svar om svartsjuka

28 Mar 2009, 15:00 161
Tjej, 16 år
Question


Jag är en tjej på 17år. jag är välidgt svartsjuk och har världens bästa kille. Men så fort jag ´vet att han pratat med någon tjej skär jag mig och vill bara ta självmord. Jag kan inte ens prata med någon om detta. vad ska jag göra?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det låter som att du har väldigt stark separationsångest. Du är rädd för att bli lämnad och utbytt. Risken finns alltid när man tycker om någon, att man ska förlora den. Det är inte så bra om man låter den rädslan styra hela sitt liv.

När din kille pratar med andra tjejer så triggas din rädsla igång och du gör dig själv illa.

Saken är ju bara den att han inte lämnat dig, utan bara pratat med någon tjej som han skulle kunna gilla i teorin. Kanske. Men inget har ju hänt.

Det är svårt att veta vad som är rimligt att känna, idag är det så accepterat att vara svartsjuk och bevaka sin partner. Men det är ingen som mår bra av det.

Försök att prata med din pojkvän utan att skuldbelägga honom. Att prata med andra människor är en rättighet, inget som han ska behöva ha dåligt samvete för. Du är rädd och den känslan är sann, men rädslan för att bli övergiven och lämnad varje gång din kille pratar med en annan tjej är överdriven och onödig. Den skapar bara lidande för dig.

Det kan vara en idé att gå och prata med någon om inte de här tankarna släpper. På ungdomsmottagningen kan du komma i kontakt med en psykolog eller kurator t.ex.

maila mig gärna om du vill, eller adda på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar