Frågor och svar om självmisshandel

30 Mar 2009, 20:00 116
Tjej, 14 år
Question


Hej, jag har "skärt" mig. Jag tyckte det var skönt, men min kompis kom på mig jag ljög om det och nu mår jag dåligt. :S Men jag har inte vågat skära mig sen dess, men jag vill på något konstigt sätt. Bara för att få bort smärtan. :/ Behöver jag hjälp? Tacksam för ett snabbt svar. :)

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Att man skär sig beror ofta på att man känner sig ledsen på något sätt eller orolig. Det kan kännas skönt efteråt eftersom man satt igång kroppens eget bedövningssystem, den märker ju av att du fått sår. Då kan man känna sig lugn ett tag. Efter det brukar man må sämre igen. Tyvärr fungerar det så att om man väl börjat skära så vill man skära mer och oftare, och man mår ännu sämre efteråt och så skär man ännu mer.

Istället för att skära så kan man försöka göra något roligt och som man vet att man mår bra av. Försöka prata med någon, läsa en bok, ringa ett samtal, chatta, färga håret osv.

Om du ofta känner att du vill göra dig illa så kan det vara en bra ide att kontakta BUP eller ungdomsmottagningen. Var din närmaste ungdomsmottagning finns kan du läsa på http://www.umo.se

Om du vill får du gärna maila mig eller lägga till på msn, [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar