Frågor och svar om vestibulit

2 Apr 2009, 22:00 450
Annat, 0 år
Question


hejhej, jag har en fråga som jag undrat över jättelänge nu. när jag och min pojkvän ska ha sex så får jag oftast ont, fastän jag älskar honom och vi har haft ett långt och bra, tkr iaf jag, förspel. det typ svider precis i öppningen, ibland går det bort under sexet men ibland gör det så ont att vi måste sluta. oftast gör det ont efteråt också, speciellt när jag kissar direkt efter?
jag har varit på um men dom är så luddiga och tror att det är psykiskt, typ som att jag inte vill ha sex? dessutom har jag kondylomvårtor som jag trodde kunde leda till det här, men en gynekolog jag träffade sa att det inte var dom så jag behandlades för svamp och konstigt ph-värde, men det hjälpte inte?
jag har haft det i ca 4 månader snart, jag behöver verkligen hjälp. kan det vara vestibulitet?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Av din beskrivning skulle det mycket väl kunna vara vestibulit. Det finns tyvärr alldeles för mycket fördomar och okunskap kring vestibulit eller "brinnande vulva" som man också kallar det.

Det behöver inte alls bero på att du inte vill ha sex. Det KAN bero på det, men det kan också bero på att du äter p-piller (om du gör det), att du inte tvättar underkläder i minst 60 grader (svampsporer dör inte vid 30 eller 40 grader som det står i alla trosor) Dagens trosor har ofta ett väldigt lågt gradantal eftersom butiken inte vill riskera att folk kommer in och klagar om de krympt eller tappat formen. Men de allra flesta kan du tvätta i 60 ändå.

Om du är våt innan sex, och det ändå gör ont så är risken större för att det är vestibulit.

Jag är inte gynekolog eller barnmorska men jag är ganska kunnig i just frågor som rör vestibulit. Försök att hitta någon på din mottagning eller på en gynekologisk mottagning som är intresserad av ämnet. Det finns mycket bättre hjälp idag än för bara 10 år sen.

Tänk på några saker:
Tvätta trosor i 60

Överväg att sluta äta just p-piller (kombinations) och prata med en barnmorska på UM om alternativ t.ex. hormonspiral eller kopparspiral.

Använd inte receptfria medel mot svamp från apoteket, de är alldeles för starka för irriterade slemhinnor

Och stå på dig. Du inbillar dig inte, du har rätt att bli tagen på allvar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar