Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

6 Apr 2009, 10:00 74
Tjej, 14 år
Question


Hej, jag lider av svåra sömnproblem, såpass att jag väldigt ofta missar skolan pga att jag tex inte sovit natten innan en skoldag lr liknande. Min mamma pratar om något som heter kognetivbeteendeterapi(stavning?) men hon vet inte riktigt hur det fungerar. Skulle vara jätte glad om du kunde berätta lite om vad det är, hur det fungerar etc.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Kognitiv beteendeterapi går ut på att upptäcka och jobba emot mönster som man lärt sig, t.ex. tankar på att man är värdelös om man misslyckas med saker. Man jobbar mycket med att känna att man kan styra sina känslor och tankar i en mer positiv riktning. Det är svårt att beskriva, men visa din mamma den här sidan t.ex så kan hon läsa mer. http://www.kbt.nu

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar