Frågor och svar om självmisshandel

13 Apr 2009, 11:00 108
Tjej, 54 år
Question


hej, är en mamma till en flicka på 14 som skar sig riktigt illa. känner att jag har svårt att nå henne. hon stänger in sig i sitt rum! hon går på BUP men känner att hon får inte den hjälp jag känner att hon behöver! tror att hon blivit illa behandlad av en kille ,men hon vägrar prata om det1 vad ska jag göra? tacksam för all hjälp! mvh mamma

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det man måste tänka på först och främst är att barn ofta försöker skydda sina föräldrar. Som förälder eller anhörig är det viktigt att visa att man står pall för deras mående och att man absolut inte skuldbelägger dem för att de mår dåligt.

Om man jämför de här exemplen t.ex

"Jag ser att du inte mår bra och jag förstår att du har det väldigt tungt nu. Men om du orkar berätta så finns jag här och orkar lyssna."

"När du gör som du gör får du hela familjen att må dåligt. Vi är bekymrade för dig, du måste berätta för oss"

Det övre påför ingen skuld på henne. Det undre gör det.

Försök att göra lite roliga saker med henne. Be henne hjälpa till med maten om hon inte har problem med den. Gå ut och gå, kanske ett biobesök. Försök att se den delen av henne som är frisk.

Dra inte upp tillfällen då du själv mått dåligt. Försök att ge henne hopp om att det kommer att bli bättre, men säg inte att det är normalt att må dåligt när man är ung. Säg snarare att hon är stark som orkar trots att det är tungt och jobbigt.

Det finns en bok nu som heter "För att överleva" som är skriven av Sofia Åkerman.

Du får gärna maila mig om du vill - [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar