Frågor och svar om självmisshandel

14 Apr 2009, 11:00 72
Annat, 0 år
Question


Första gången jag rådfrågar någon så de kanske blir konstigt...
Har sedan jag var 14 (4år sen) varit deprimerad. Har även haft ett gravt självskadebetende (skurit mig, svalt glas, överdoserat med mera) men det senaste halvåret har jag varit ren. Nu har jag "trillat dit" 4gånger på två veckor och jag har inte ens berättat det för min psykolog. Har väldigt svårt för att berätta för jag vill inte såra eller göra någon besviken. Jag vet att jag borde berätta med det är svårt. Men kände att efter att ha skurit mig inatt så vet jag inte vad jag ska göra. För jag vill inte tillbaka till att bara jaga efter något som dövar smärtan. Hjälp..?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det första jag funderar på när jag läser ditt mail är om det har hänt något på senaste tiden som gett dig mer ångest? Oftast är det såna händelser som kan trigga igång självskadandet igen.

Det viktigaste nu är att du försöker släppa känslan av att såra eller göra någon besviken. Att du berättar för din psykolog är ett tecken på styrka och på en vilja att kämpa. Du skär dig ju inte för att vara elak, utan för att du mår dåligt.

Om du vill prata så får du gärna maila mig eller adda på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar