Frågor och svar om regler och moral

14 Apr 2009, 17:00 116
Tjej, 38 år
Question


Min dotter går i åttan och tycker att jag och hennes pappa är "pjoddiga" som inte låter henne göra som hon vill, hon säger att hon mår dåligt för att vi säger nej till att vara ute till 2 på natten, alla andra får ju säger hon. Nu är hon jättearg för att hon inte får gå på fest på Påskafton för vi har familjeträff, hur mycket ska man tillåta?. Hon brukar få vara ute på helgerna. Jag kan tillägga att hon har väldigt dåligt självförtroende, hon tror inte att någon kompis på allvar tycker om henne och hennes egen kroppsuppfattning är att hon är äcklig, finnig och ful. Vi ger henne beröm och uppskattning för allt vi kan för att höja hennes självkänsla men hon tror inte på det vi säger.

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Det är ju alltid knepigt att komma fram till en lösning som både gör dig som förälder och din dotter nöjd. Ibland går det inte. Jag tycker inte att det är konstigt att en 14-åring inte får vara ute till 02 eller att hon inte får gå på fest en gång, om hon får gå ut andra kvällar och på andra fester. Samtidigt som ni är rädda om henne får det ju inte bli åt andra hållet, att hon blir överbeskyddad. "Alla andra" brukar visa sig inte vara riktigt alla andra.

När det gäller hennes självförtroende så beror det lite på hur illa det är, vad man ska göra. Om hon mår mycket dåligt över det så kan det vara en idé att ta kontakt med antingen BUP eller ungdomsmottagningen. Var ungdomsmottagningen ligger kan du ta reda på via http://www.umo.se
Det finns också BRIS föräldratelefon som har nr: 077-150 50 50

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar