Frågor och svar om bråk

22 Apr 2009, 13:00 97
Annat, 0 år
Question


Hej,

Jag har problem om vart jag ska bo efter sommaren, och jag behöver verkligen hjälp.

Just nu bor jag hos min pappa och hans fru, men egentligen är min mamma min förmyndare men hon slängde ut mig och jag flyttade upp till min pappa.
Problemet är att min pappa ska flytta ifrån Sverige till ett annat land permanent, och jag vet inte vart jag ska bo då. Jag vill absolut inte gå tillbaka till min mamma för att jag har insett att det inte är bra för mig att bo hos henne för att jag mår väldigt dåligt där. Jag vill inte gå in på det men det är mycket bråk och respektlöshet hemma hos henne och min syster .. min syster gör ALLT för att jag ska må dåligt, det är bokstavligen bråk varenda dag!
Oavsett hur mycket jag försöker att ignonera henne så går det inte, hon hittar alltid sätt att bråka och hittar alltid på lögner om mig till andra, helt oprovocerat kan hon hitta på lögner om mig. Jag vill inte bo i ett hus där jag inte kan vara lycklig. Hos min pappa har jag verkligen sett hur en riktig familj ska vara, jag älskar verkligen min pappa och hans fru.

Det jag undrar är kan jag få hjälp ifrån socialen att hitta en lägenhet och jobb? eller csn? ..jag går i ett distansgymnasium ifall det har någon påverkan?

Jag har sökt efter jobb för att kunna spara pengar och ha en inkomst så jag kan få en lägenhet, men det finns inga där jag bor, förutom vid orter/städer som ligger 2 timmar eller mer bort.

Och min mamma kanske också ska flytta utomlands för att hon har sökt tjänster i andra länder.(Hon har frågat om jag ville följa med men jag har svarat nej, för att jag mår dåligt med henne, det har inte med missbruk eller misshanel att göra me , men jag blir deprimerad när jag bor hos henne)
Så det kanske inte ens finns en möjligehet att gå bo med henne om jag ens skulle vilja.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det jag tycker att du ska göra först av allt är att hitta någon vuxen som du litar på och som du kan prata med. När du är 17 år så har din mamma ansvaret för dig, eftersom hon är vårdnadshavare. Om du ska kunna få en egen lägenhet när du är under 18 krävs att du tar kontakt med socialtjänsten. Om det finns en kurator på skolan, så är det bästa att du pratar med henne och berättar hur din situation ser ut. Hon kan sedan ta kontakt med socialtjänsten och hjälpa dig med det.

Man ska inte behöva ha bråk och ångest hemma, hemma ska man känna sig trygg och lugn.

Om du vill kan du adda mi msn: [email protected] så kan vi prata mer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar