Frågor och svar om framtidsoro

24 Apr 2009, 18:00 136
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har en lång historia och ja du får gärna höra av dig mer om du behöver mer info om mig. Jag är uppvuxen med min mamma och bror min pappa var alkolist/narkoman/depriemerad och nästan alla på pappas sida och tillbacks är deprimerade.

Jag har haft ganska många i min närhet som har dött, farmor farfara och min foster pappa dog samma år. har även förlorat andra nära, min morfar (min mormor han jag aldrig träffa) och oxå min pappa. Har växt upp med bara min mamma och har även stött på dessa problemen som ensamstånde föräldrar kan råka ut för. Min mamma träffa ny kille för 5 år sen som misshandlade mig verbalt och jag har haft kontakt med soc.

Jag har nästan alltid varit deprimerad, jag vet inte om det är något jag är född med eller om det är mitt liv, eller om det är blandat.
Jag var ett långt tag i högstadiet självmords benägen och gick ett tag på bup. Började festa hårt och tidigt men har växt till mig nu och skött till mig.
Har svåra sömnbesvär (har haft nästan hela livet) men har blivit värre de senaste tre åren, jag har ångest, dödångest, ångest attacker ofta magkatar (har antagligen nu fått magsår ska göra gastropi) många olika fyskiska problem. jag har fruktansvärt dåligt självförtronde och självkänsla.

Jag gick om ett år på gymnasiet pga att jag inte orkade helt enkelt och tar studenten nu i sommar. Min mamma flyttar till spanien i sommar med sin pojkvän och jag söker lägenheter förbrilt, jobb och försöker klara av skolan. Det känns som jag snart går in i väggen. Jag måste kastas in i arbetslivet, man får aldrig en tid att hämta sig själv och jag får väl ta någon telefon jobb helt enkelt. Psykolog kostar pengar och utan jobb kan jag inte bettala hyra.

Finns det något stipendium/fon/stifftelse för deprimerade/utbräna.

Jag vill bara få ta det lite lungt och hämta andan i sommar och kanske praktisera en gång i veckan i någon butik. Är livrädd för arbetslivet eftersom jag bara får ennu sämre självförtronde av arbete (efter de arbetsplatser jag har haft)

Jag har ätit lycko piller sen ett år tillbacks oxå. asså jag mår faktiskt bättre idag en innan, men jag vill bara få vara lite "ung och pusta ut" innan man måste bli vuxen, känns som jag redan har varit vuxen i flera år tillbacks..

Ja ja konstigt inlägg, men jag undrar mest om man kan få pengar för att ta det lungt, eller någon gratis hjälp.

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Du beskriver en bakgrund som har gett dig en del tungt bagage att bära. När man har varit med om jobbiga saker och dessutom kanske har ett arv av depressioner och ångest och missbruk så är det ju inte så konstigt om din kropp reagerar. Du har ångest och magsår och känner att du håller på att gå in i väggen. Det låter kanske fel, men din reaktion är helt normal. Det vore ju konstigt om allt kändes jättebra när du har ditt bagage att bära på. Det är inte lätt att hålla upp en bra självkänsla och ett bra självförtroende när man blivit nertryckt av andra människor.

Du skriver att psykolog kostar pengar, går du i behandling nu? Om man går hos psykolog på t.ex. öppenvårdsmottagning så behöver man bara betala upp till 900 kronor, sen är vården gratis i ett år, det kallas högkostnadsskydd.

Man kan inte få pengar för "att ta det lugnt" men jag tycker att du ska försöka ta kontakt med en läkare eller en psykolog, om du inte redan går hos en, och berätta hur du har det och att du känner dig helt utsliten. Att du har magsår är ju en väldigt tydlig signal. Det som de kan göra är att sjukskriva dig, då får du sjukpenning.

Visst är det viktigt att jobba, men man måste ju orka leva också. Som jag ser det efter att ha läst ditt mail så behöver du få hämta andan och hinna ikapp dig själv.

Lägg gärna till mig på msn om du vill: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar