Frågor och svar om vestibulit

21 Nov 2000, 00:00 314
Annat, 0 år
Question
Svar

Det vet vi egentligen inte. Sannolikt finns det många olika faktorer som spelar in när en kvinna utvecklar vestibulit. Man tror bland annat att upprepade antibiotikakurer och upprepade behandlingar för svamp i underlivet kan vara med att utlösa vestibulit. En överdriven hygien i underlivet, där man tvättar sig med tvål, smörjar in sig med parfumerade hudkrämer och använder superabsorberande trosskydd och bindor, kan också bidra till att utveckla vestibulit.

Användandet av P-piller har diskuterats och troligen är hela den psykologiska situationen kring samlaget sannolikt av vikt för utvecklingen av vestibulit. En kvinna, som har samlag trotts avsaknad av lust, eller som inte har blivit tillräckligt fuktig under förspelet, har lätt för att hamna i en ond spiral där smärta, olustkänsla och upprepade små sprickor i slemhinnan kring slidöppningen håller varandra vid liv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar