Frågor och svar om depression

15 May 2009, 16:00 86
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag vet inte vad jag ska göra... Men allt började nog för några år sedan (jag var ca 15 år då) när jag började känna mig nere, detta ledde till att jag började skära mig och gjorde det i över två år. Jag lyckades att sluta men jag känner mig fortfarande så nedstämd. Känner jag mig glad någon gång så tror jag bara att detta är något som jag inbillar mig. Det senaste månaderna har allting bara blivit värre... Jag har inte någon sexlust kvar och har inte haft sex på över ett halvår, vill inte att någon ska röra mig. Jag försöker att bara jobba hela tiden för att jag inte orkar umgås med mina vänner och är jag ledig så vill jag bara sova, jag kan sova i 15 timmar i sträck men ändå aldrig känna mig utvilad. Jag tänker mycket på vad jag äter och har ofta kvällar när jag hetsäter och får ångest. Jag känner mig ofta så ledsen och tom inombords att jag börjar gråta utan någon som helst anledning, kan vara från att jag ser någon som blir lycklig eller ledsen på tv till att jag har glömt något. Jag vet inte hur jag ska orka längre, jag känner inte för att leva och hade det inte varit för min familj så hade jag nog inte det heller. är det verkligen såhär livet ska kännas? Jag orkar inte att leva sähär. Kommer jag aldrig att få bli kär, känna mig till lags, vara nöjd med mig själv och lycklig? Jag är 21 år nu och har trott att det ska gå över men nu har det gått över sex år och jag känner mig fortfarande nså tom, värdelös och ledsen jag förstår inte ens hur jag har orkat...

Snälla kan du hjälpa mig för jag vet inte vad jag ska göra. Alla säger till mig att jag ska försöka att vara gladare, försöka hitta på saker men det går inte, jag orkar inte.

Mvh M.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det jag tänker spontant när jag läser är att dina problem låter som en depression. En sån diagnos kan inte jag ställa (inte någon på internet) utan du måste gå till en läkare.

En depression visar sig ofta genom att man grubblar mycket, sover mycket utan att känna sig utvilad, gråter ofta och känner att framtiden är mörk och hopplös. Det är inte så lätt att försöka bli glad och göra roliga saker.

Lättast är att kontakta en läkare på vårdcentralen, de allra flesta har bra kunskaper om depression idag. Antingen får du hjälp där eller så kan du få remiss till den öppna psykiatriska mottagningen. Behandling kan vara medicin eller samtal av olika slag.

Om du vill får du gärna lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar